interwordinterword web & social | Online marketing ügynökség | Veszprém

0

7 tipp, hogy biztonságban légy online vásárláskor

Olvasási idő 2 perc
2018. 12. 04. kedd
A Black Friday kapcsán az internetes vásárlások száma - mint minden évben - alaposan megugrott, de egyébként is egyre népszerűbb online beszerezni azt, amire szükségünk van. Összegyűjtöttünk néhány tippet, melyekre mindenképpen figyelj, ha a világhálón költöd a pénzed!

Nagyon triviálisnak tűnhet, hogy ne írjuk fel netbankos adatainkat semmilyen felhő-típusú rendszerbe (pl.: Google Drive), illetve publikus, bárki számára elérhető hotspot-okat se használjuk arra, hogy online fizessünk. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ez közel sem ilyen egyértelmű sokak számára, és rengeteg adat-, illetve pénzlopás történik évről évre ilyen banális hibák miatt. Csak otthonról, illetve végső esetben zárt munkahelyi hálózatról intézz befizetéseket, illetve olyan helyre jegyezz fel minden hozzáférési kódot és egyéb adatot, ahol nem juthat hozzá más. Nem nagy ördöngősség:  legjobb, ha egyszerűen csak megjegyzed ezeket az infókat.

Csak biztonságosnak ítélt oldalakon vásárolj - ezt a “https”, azaz az SSL tanúsítvány garantálja. Ha egy kis lakatot látsz a böngésző URL sorában, akkor tuti, hogy a meglátogatott weboldal titkosított csatornát használ, így adataid biztonságban vannak. Vedd komolyan a böngésződ jelzéseit! Amennyiben arra figyelmeztet, hogy a kapcsolat nem privát, nem ajánlja a megtekintést, akkor a legjobb, ha hiszel neki.

Az online fizetéshez a következőket kell megadnod: név, bankkártyaszám, lejárt, CCV kód. Ne dőlj be, ha valaki ezen felül bármi mást szeretne tudni, a PIN kódod megadására például az égvilágon semmi szükség - úgyhogy egyszerűen csak lépj le az ilyen helyekről.

Ez is elég egyértelműnek tűnhet, de hidd el nem az: a közösségi médiában soha ne publikálj képet a bankkártyádról! Páran már megtették… sőt, egy lány nemrégiben kommentben még a CCV számát is megírta az érdeklődöknek - biztosan nem így kívánt jótékonykodni, egyszerűen csak elég keveset tudott a kártyás fizetésekről. Azóta biztosan informálódott már.

Amennyiben az előbb említett hölgynek volt bankos sms-szolgáltatása, akkor vélhetően elég sok üzenetet kapott a kártyájáról történő pénzlevonásokról. Ez a lehetőség szintén egy jó módja annak, hogy naprakész légy a bankszámláddal kapcsolatban, illetve azonnal intézkedhess, ha gond van. Amennyiben nem szeretnéd, hogy folyton bankos sms-ek miatt pittyegjen a telefon, akkor is több módszer áll rendelkezésedre számlád követése érdekében. Például a legtöbb online felületen egyszerű riasztást is beállíthatsz, mely értesít, ha a kártyád túl sokat van használatban.

Az erős jelszó hosszú és értelmes, jól megjegyezhető. Viszont ne törekedj arra, hogy valóságos programozási kódokat írj, mert nem lesz egyszerű megjegyezni…Például az egyik kedvenc versed címe,rövidebb sora, minden szót nagybetűvel írva, és a végére az évszámmal tökéletes megoldás lehet. IttVanAzOszIttVanUjra1848 - csak tipp. :)
Ezen kívül pedig ahol lehet, kapcsold be a kétfaktoros azonosítás lehetőségét. Erről már a közösségi média oldalak kapcsán írtunk egyszer, hasznos megoldás a fiókjaid magasabb szintű védelméért.

Több milliárd spam árasztja el a világhálót nap, mint nap és valószínűleg a Te virtuális postaládádban is landol egy-kettő (ha nem vagy szerencsés, sokkal több ). A gagyibb spameknél általában már a feladó címe/neve is gyanús kell, hogy legyen, ezért meg se nyisd.

Ha valamiért mégis rákattintottál, akkor a tartalom is fura lesz ezekben a levelekben:

  • Ismeretlen, halandzsa nyelven írt weboldalra akar irányítani. Ezek az oldalak általában valamilyen adatot kérnek tőled annak érdekében, hogy teljesüljön az ott ígért dolog - pin kód, jelszó, név, bármi értékes infó begépelése - már le is nyúlták!
  • A szöveg erősen Google-fordító gyanús, töri a magyart.
  • Ha a tartalom mégis értelmesnek tűnik, akkor sem említ semmiféle konkrétumot, általánosságban beszél, és nem a neveden szólít.
  • A saját bankod, vagy bármely szolgáltató, akivel kapcsolatban állsz, sosem fogja a személyes adataidat e-mailben kérni - ha ilyet tapasztalsz, biztosan át akarnak verni.

Legyetek résen az ünnepi online shoppingoláskor!

Gabi írta Gabi