interwordinterword web & social | Online marketing ügynökség | Veszprém

0

Hogyan kerüld el a kiégést, ha a közösségi médiában dolgozol?

Olvasási idő 4 perc
info tipp 2021. 10. 04. hétfő
Social media managerek, közösségi média tartalomgyártók, figyelem! Mutatjuk, hogyan kerülheted el a kiégést a mindennapi munkád során!

Akármilyen pozícióban is dolgozol a közösségi média tartalmakon, a sokak által irigyelt állandó “Facebookozás” és “Instagramozás” hamar válhat kész rémálommá. Ezért fontos, hogy tudatosan óvjuk magunkat a kiégés veszélyétől már a kezdetektől fogva!

A kiégésről általánosságban

Természetesen bármilyen munkakörben fennáll a kiégés (burnout) veszélye. Az egyre gyakoribb jelenség fogalmát Helbert J. Freudenberger alkotta meg: „Krónikus emocionális megterhelés, stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek”.

A kiégés egy folyamat, melyet számos tényező együttes hatása eredményez.

  • Kezeletlen munkaterhelés
  • Nem tisztázott munkahelyi elvárások
  • A vezetőség támogatásának hiánya
  • Korlátozott autonómia vagy túlkontrollálás
  • Negatív munkahelyi környezet
  • Munka és magánélet egyensúlyának felborulása

5 tipp, hogy elkerüld a social media burnout jelenségét

Ha a munkád nagy részét a Facebookon és az Instagramon töltöd, - tartalmat készítesz, inspirációt gyűjtesz, megválaszolod a kommenteket és az üzeneteket, stb. - valószínűleg nem sok kedved van aztán otthon is ezeket a platformokat bújni. Ha mégis megnyitod, - mert hát értesülni szeretnél a nagy világ történéseiről - biztosan belefutsz néhány szakmai cikkbe, elkezded elemezni a látott hirdetéseket vagy az általad követett oldalak tartalmait. Ez nem probléma - bizonyos keretek között!

Szabj meg egy bizonyos időkorlátot, amit ezeken a platformokon tölthetsz. Ezen belül is, határozd meg magadnak szigorúan azt az időintervallumot, amit szakmai tartalmak olvasásával vagy hallgatásával tölthetsz. Szuper, ha folyamatosan fejlődni szeretnél, de egy idő után könnyen át eshetsz a ló túlsó oldalára, ha nem kezeled tudatosan az erre fordított időt!

A kiégés ellen a legjobb módszer, ha találsz magadnak egy elfoglaltságot, ami igazán kikapcsol. Ez lehet valamilyen sporttevékenység, kertészkedés, olvasás, gyakorlatilag bármi, ami eltereli a figyelmed a közösségi médiáról. Iktasd be a hobbid a hétköznapjaid és a hétvégéid közé egyaránt!

Ezen felül nem szabad megfeledkezni az apró szünetekről sem. A mindennapok során is meg kell tudnod találni azokat az örömforrásokat és pihentető tevékenységeket, amik segítségével leredukálhatod a social media felületeken töltött időt. Ilyen lehet egy rövid séta a közeli parkban, egy digitális zajtól mentes főzőcskézés vagy a néhány perces jóga.

Irodai környezetben is, de különösképpen home office-ban gyakori az elnyújtott munkaidő. Persze vannak olyan határidős feladatok, amelyek esetében a túlóra az egyetlen opció, mégis sok esetben elkerülhetők lennének az extra percek és órák.

A hatékony munkavégzés tehát nemcsak a teljesítményedre, de a kiégés megelőzésére is jó hatással lehet. Ezért érdemes néhány módszert kipróbálnod, ami azt méri, hogy bizonyos időintervallumokat mivel töltöttél. Határozz meg 15-20-30 perces blokkokat (ahogy a feladataid alapján kényelmes) és jegyezd fel minden etap végén, hogy mit csináltál az elmúlt percekben. Így átfogó képet kapsz arról, hogy bizonyos feladatok mennyi időt vesznek el a munkanapból, illetve, hogy hol kellene visszaszorítanod a ráfordított időn.

A produktivitás mérésénél ne feledkezz meg a szünetekről sem! Állíts be akár emlékeztetőt is magadnak, hogy bizonyos időközönként monitor mentesen tölthess pár percet. Hidd el, sokkal nagyobb lendülettel és új ötletekkel tudsz majd belevágni a munkába egy rövid pihenő után!

A munkával töltött időt is csökkented, ha előzetes poszt és kampány terveket készítesz. Ezzel egyrészt megspórolod magadnak a napi szintű inspiráció keresést, másrészt, előkészítheted a nagyobb projektek egyes elemeit.

Ha a szokottnál kreatívabb hangulatodban vagy, akár a következő hetek posztjait is megírhatod. Így ha ötletek hiányában szenvedsz, nem lesz eröltetett a megosztott tartalom. Ráadásul magad is megkíméled a megfelelési kényszer okozta frusztrációtól és az ebből adódó kiegéstől.

Nem egyszerű időben észrevenni a kiégés jeleit. A WHO jelentése alapján az alábbi tünetek esetén érdemes gyanakodni:

  • Energiahiány vagy kimerültség érzése
  • Mentális eltávolodás, negatív hozzáállás, cinizmus érzése
  • Csökkent szakmai hatékonyság

Minél előbb érzékeled magadon a jeleket, annál nagyobb eséllyel fordíthatod vissza a folyamatot. Ebben az esetben érdemes átgondolni, hogyan tudnál nagyobb élvezettel fordulni a munkád felé, illetve mivel tudnád színesebbé tenni a hétköznapjaidat.

Próbáld meg tudatosabban használni a social media platformokat, - egyéni és a munkahelyi felhasználás esetén egyaránt - kapcsold ki az értesítéseket és ne bújd folyamatosan az általad kezelt oldalakat.

Zárógondolat

A nyugodt, munkamentes esték tehát nemcsak a tündérmesékben léteznek. Ehhez azonban fontos, hogy munkaidőben precízen végezd a munkád, illetve a nap végén minden szükséges ellenőrzést végrehajts. Hidd el, a végső csekkolással töltött néhány perc sokkal több időt spórol meg a szabadidődből, mint amennyit korábban a posztok nézegetésével töltöttél!

Viki írta Viki