interwordinterword web & social | Online marketing ügynökség | Veszprém

Jó, ha odafigyelsz: 10 tipp a Facebook oldalak moderálásához

Olvasási idő 3 perc
2018. 03. 19. hétfő
A sikeres Facebook oldalakat onnan (is) lehet megismerni, hogy követőik aktívak, nem fukarkodnak a szavakkal és megosztásokkal, de természetesen nekünk is célunk kell, hogy legyen a folyamatos interakció - azonban mitévők legyünk, ha nemkívánatos tartalmak, netán “trollok” ütik fel a fejüket nálunk?

Adunk néhány ötletet, melyekkel egyszerűbbé teheted oldalad moderálást, és több időd marad a sokkal kellemesebb feladatokra.

10 tipp a hatékony felhasználói tartalomkezelésért:

1. Hozz létre egy tiltólistát bizonyos szavakra, melyeket semmiképp nem szeretnél látni az oldaladon, így az ezeket tartalmazó hozzászólások eleve publikálásra sem kerülnek. Tipp: keress rá a Google-ben a „csúnya szavak listájára” és használd bátran.

2. Kapcsold be a káromkodásszűrőt - elvégre jobb a problémákat már gyökerükben elfojtani. Tipp: Erős szintre.

3. Ha egyszerűen csak engedélyezed a kommentek rangsorolását, akkor automatikusan azok jelennek meg legfelül, melyek megbízható profiloktól és oldalaktól származnak, illetve a legtöbb választ és kedvelést kapták.

4. Ne engedd, hogy bárki videót, vagy képet tegyen közzé az oldaladon. A kéretlen tartalmakat egyszerűen meg tudod fékezni úgy, hogy eleve nem engeded őket megjelenni - így utólag sem kell, hogy fájjon a fejed egy-egy felesleges megosztás miatt. Tipp: az ellenőrzést követően bátran hagyd jóvá, ami az oldalad számára megfelelő!

5. Akadályozd meg, hogy oldaladat megjelöljék más tartalmakkal kapcsolatban. Még a legjobb szándékú emberekkel is megeshet, hogy véletlenül egy nem kívánatos helyen említik meg céges profilod nevét a @ szimbólum helytelen vagy véletlen használatával.

6. Ugyanígy odafigyelhetsz arra is, hogy a saját képeidhez és videóidhoz ne adhassanak megjelölést mások, és ne szerepeljen kéretlen adatlapokon és oldalakon a saját tartalmad.

7. Rejtsd el, vagy töröld a nemkívánatos hozzászólásokat. Előbbi estben az látható marad a szerző és ismerősei számára, utóbbinál viszont mindenkinél eltűnik komment - döntsd el, melyik a jobb megoldás a kétes tartalmak esetében.

8. Távolítsd el a renitenseket az oldalad kedvelői közül - ez szolgálhat feléjük akár figyelmeztetésként, de könnyen lehet,hogy észre sem veszik a változást, és a továbbiakban nem jelennek meg a te bejegyzéseid az üzenőfalukon - így nem is lesz mihez hozzászólniuk.

9. Tiltsd le azokat, akik ellen már semmi nem használ, így semmilyen formában nem fognak tudni kapcsolatba lépni az oldaladdal a későbbiekben. Ez természetesen nem örökre szól, bármikor visszaállíthatod, ha úgy gondolod, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt.

10. GYIK - kezeléssel elejét veheted annak, hogy egy adott téma körül forogjon a saját Facebook-világod, és a gyakran elhangzó kérdésekre releváns választ tartalmazó bejegyzéseket rögzítheted az oldaladon. Így megfelelő információ mindig szem előtt lesz, és nem kell újra és újra ugyanazt megválaszolnod.

Ha fenti egyszerű alapbeállításokra és preferenciákra odafigyelsz, majd eldöntöd, hogy melyek fontosak számodra, akkor a Beállítások fül alatt szinte az összeset egy füst alatt elintézheted. Természetesen nem kell, hogy minden jogosultságot korlátozz követőid számára, nem szükségszerű megvonni tőlük annak az örömét, hogy saját tartalmakat, képet, videókat oszthassanak meg nálad, vagy saját magukat megjelöljék, csak általánosságban figyelj oda arra, hogy mi történik az oldaladon és kezeld hatékonyan a felmerülő problémákat az imént mutatott tippek segítségével.

Hidd el, ha te igényes vagy a saját Facebook oldaladra, azért a hasonlóan igényes követőid is nagyon hálásak lesznek!

Gabi írta Gabi