interwordinterword web & social | Online marketing ügynökség | Veszprém

0

Http: vége a jó világnak! Ismét szigorított a Chrome

Olvasási idő 1 perc
2018. 08. 02. csütörtök
A Chrome 2018. július 24-től ismét újított, még szigorúbb elbírálást kapnak az SSL tanúsítványokkal nem rendelkező oldalak.

Korábban írtunk már a Google új rangsorolási irányelvéről a http-s és https-s oldalakkal kapcsolatban, illetve a váltáshoz szükséges SSL tanúsítvány igénylésének előnyeiről is szó volt. Most azonban újra szigorított a böngésző, így a https-re való átállás még sürgetőbbnek tűnik.

Azon webhelyek ugyanis, amelyek valamilyen formában adatokat kérnek be a látogatóktól (pl.: vásárlás, hírlevél feliratkozás, regisztráció) és még “http” előtagot használnak honlapjuk címében, a korábbi ‘i’ jelzés mellett a “nem biztonságos” címkét is megkapják a böngészőtől.

A szankciónak nagyon egyértelmű pszichológia célja is van: szinte “vészmadárként” fogja elriasztani a potenciális látogatókat egy-egy weboldalról - hiszen senki nem szeretne egy “nem biztonságos”-nak ítélt honlapon túl sok időt eltölteni.

A Google ezzel a változtatással szeretné az internetezők biztonságérzetét növelni, az adathalászatot pedig még tovább csökkenteni. A “http”-ről “https”-re való átállást eddig is szorgalmazták a tárhelyszolgáltatók, ám még így is sok oldal van, mely nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, azaz a böngésző és a webszerver közti adatkapcsolata nem titkosított.

Itt az ideje tehát váltani…

Gabi írta Gabi