interwordinterword web & social | Online marketing ügynökség | Veszprém

0

Miért leszünk közösségi média függők?

Olvasási idő 3 perc
info tipp 2020. 02. 12. szerda
Talán eszünkbe se jut, hogy az okostelefonok és a közösségi média használat is könnyen vezethetenek függőséghez, amely bizony problémákat is előidézhet. Amikor a függőség szót meghalljuk legtöbben a dohányzásra, alkoholra, szerencsejátékokra, vagy a drogokra asszociálunk.

Tények, statisztikák

Függőségről akkor beszélünk, ha valaki annak ellenére is űz egy adott tevékenységet, hogy az negatív hatásokkal is jár. Manapság a telefon hozzátartozik a mindennapjainkhoz, folyamatosan nyomkodjuk és kapcsolatban állunk vele, ennek következtében nehezebb észlelni az addikciót. A felismerést az sem teszi könnyebbé, hogy tulajdonképpen lassan minden generáció által elfogadottá válik az okostelefon mindennapos használata. 

A Földön élő 7,5 milliárd ember kb. 40%-a naponta használja a közösségi médiát. A társadalom egészét tekintve átlagosan az emberek napi kb. 2,5 órát töltenek el telefon nyomkodással, míg a gyermekek és a fiatalok körében ez a szám az 5-6 órát is megközelíti. A fiatalabb generáció gyakorlatilag itt éli élete egy meghatározó részét: telefonálnak, chatelnek barátaikkal, böngészik a különböző honlapokat és közösségi média site-okat, szórakoznak és játszanak, sőt még tanulmányaikban is alapvető szerepet tölt be a virtuális világ. 

Forrás: medium.com

A közösségi média függőség

Az okostelefonokkal kapcsolatosan elsősorban a közösségi média okozhat dependenciát. Ezeken a platformokon az emberek kevésbé érzik egyedül magukat, könnyen kapcsolatba léphetnek ismerőseikkel vagy akár idegenekkel üzenetek, likeok és reakciók által, így érzelmi szükségleteik egy részét az online világban elégítik ki. A social media site-ok olyan dolgokra ösztönöznek minket, melyeket nem biztos, hogy magunktól megtennénk pl. megosztás, követés és reakciók. Ezek az oldalak könnyen elismerés éhessé teszik a felhasználókat, sokaknak meghatározza a hangulatát, hogy hány like-ot, szivecskét és hozzászólást kapnak egy poszthoz, amely semmiképp sincs jó hatással lelki világukra. A virtuális chat függőség sem elhanyagolható, a személyes kapcsolatok szerepét kezdi átvenni ez a kapcsolattartási forma, amely szintén nincs jó hatással társas kapcsolatainkra. Mivel az interneten egy szebb és problémamentesebb világban érezhetjük magunkat, illetve számos izgalom ér minket (pl. ha jön egy értesítés, üzenet), így nem nehéz függővé válni. Érdekesség, hogy kutatások szerint a kevésbé lelkiismeretes, barátságtalanabb és érzelmileg labilis emberek hajlamosabbak függővé válni.  

Forrás: broadbrandsearch.net

A közösségi média gyermekekre gyakorolt hatása

A függőség kialakulásának veszélye a gyermekek esetében a legnagyobb, a közösségi média és a mobiltelefonos játékok jelentős szorongással kapcsolatos problémákhoz vezethetnek. Kutatások szerint a fiatalok közel felénél, pontosabban 48%-ánál szorongást idéz elő, ha nincs mellette a mobiltelefonja. Nem véletlen, hogy számos Szilícium-völgyhöz kapcsolható híresség, mint Bill Gates és Steve Jobs korlátozzák gyermekeik képernyőn eltöltött idejét, hiszen tudatában vannak, hogy az okostelefonok hatással vannak az agyunkra és idegrendszerünkre. A gyermekek az online világban azt szokják meg, hogy gyorsan és szinte azonnal elérhetnek mindent, visszavonhatnak és megváltoztathatnak dolgokat amikor csak úgy akarják, azonban ez a való életben nem így van.

 

Záró gondolatok

Érdemes átgondolni a saját és környezeted közösségi média aktivitását, annak érdekében, hogy elkerüld a függőséget. A Képernyőidő megvizsgálásával láthatod, hogy átlagosan mennyi időt töltesz el a telefonod nyomkodásával. Amennyiben túl soknak ítéled meg ezt a számot, vezess be olyan idősávokat vagy tevékenységeket amikor félreteszed telefonodat és teljes mértékben mellőzöd az online világot. Ha úgy érzed túlságosan függsz például a posztjaidra kapott reakcióktól nem árt a Facebook-adatok mérését megszüntető plugint bekapcsolnod, így nem fogod látni pontosan hányan és hogyan reagáltak rá. A tudatos felhasználói felfogás segíthet elkerülni a social media negatív és káros hatásait. Te hogy látod, mennyire függsz a közösségi médiától?

interword blog feliratkozás

Források:
Digitális Detox, Győzd le a mobilfüggőséget, Catherine Price (2018)
K.Fanni írta K.Fanni